Hudební vývoj

13 Bře 2013
Lev-H-Art

Mé první kontakty s hudbou se rodily v raném věku, jelikož otec byl trumpetistou v dechovém souboru a posléze i jeho kapelníkem.

Několikrát jsem to i já zkoušel na trumpetu či křídlovku, ale na rozdíl od mého mladšího brata jsem z těchto nástrojů nevyloudil ani tón.

Nešlo-li to s dechem, tak jsem se pokusil zvládnout nějaký nástroj alespoň rukama.

Nejdostupnější se jevila kytara a tak jsem šáhl po ní.Nedokonalé tří akordové pokusy zanedlouho nesly úspěch hlavně při společných „táborákových“ posezeních.

V roce 1972 jsem nastoupil do učiliště a tam bylo kytaristů(ne, že by snad byli lepší) dost a mé ambice pokusit se založit kapelu ztroskotávaly na nástrojovém obsazení.Jal jsem se tedy učit na basovou kytaru.

Otec byl  pochopitelně mým prvním a nakonec i jediným učitelem.Postupně jsem s pomocí školy na basovou kytaru a jeho rad zvládal jednotlivé techniky.

Žánr se pomalu „ vystříbřoval“ a postupem času jsem přešel od  „všehochuti“ definitivně ke country.

Při odchodu na střední školu jsem již koketoval s kontrabasem, který byl v tehdejší době symbolem country muziky a hrát na elektrofonický nástroj tento žánr,  bylo naprosto nemyslitelné!

V tomto období jsem se potkal  s kamarády, kteří stejně jako já hltali a napodobovali tehdejší jediné představitele country muziky u nás, kterými byli Zelenáči, Plavci, KTO apod.

Založení kapely již s ryze countryovými  nástroji jako bylo 5ti strunné banjou, mandolína a „foukačka“ , na sebe nenechalo dlouho čekat.

Žánr se pomalu vyhraňoval až jsme dospěli k bluegrassu.V té době jsme již začali objíždět festivaly a Portu(zatím jako diváci) a hltali a hltali.

V roce 1978 jsme(troufám si dnes s odstupem času tvrdit) drželi již krok s českými kapelami(testovali jsme to i  na portách) a tak jsem se rozhodl zorganizovat bluegrassový festival  i v Lomnici n.Pop.V tehdejším režimu „propagovat americkou hudbu“ nebylo zrovna to nejjednodušší, ale za pomoci odvážných kamarádů a dobrého zastřešení se nám dařilo organisovat setkání významných country kapel Česka až do roku 1986.

V průběhu těchto let jsem měl několik zajímavých sestav, kdy se střídavě dařilo lépe jindy hůře.Největším problémem bylo sehnat dobré muzikanty ochotné hudbě podřídit maximum.Kromě bráchy byl ještě stabilním členem ve všech sestavách můj celoživotní kámoš Pavel z Trutnova. Dále se u nás vystřídali kluci ze Semil, Kopidlna, Dvora Králové a už si snad ani nevzpomenu odkud všichni byli.

V country a bluegrassových sestavách Ahasver, Znovu na cestě a dalších bezejmenných seskupeních jsem pravidelně zkoušel a vystupoval mnoho let.

Před rokem 2000 jsem již byl nějaký rok bez trvalejší sestavy,tak když přišla nabídka od kamarádů folkařů s žádostí zabrnkat basu do jejich připravovaného CD, tak jsem neodmítl.

V roce 2001 spatřila světlo světa deska „Lítání“ (http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/levhart-14999) a po té došlo teprve na seznámení se s jednotlivými členy kapely Lev-H-Art a zkoušení na první společné vystoupení, kterým byl křest desky.Do studia jsme totiž jezdili individuálně a každý si tam nahrál to své a digitální studiová technika udělala ostatní.

Po vydání CD se poměrně často koncertovalo na různých setkáních a přehlídkách.

V současné době jsme opět, po delší koncertní odmlce, začali vystupovat na hudebních akcích, ale především na vlastních koncertech. 

Zapsal color 25.11.2008

Doplněno 13.3.2013

Mé hudební aktivity neustávají a kromně pokračujícího hraní s Lev-H-Artama,jsem se ještě začal v roce 2012 učit  pod odborným dohledem na alt saxofon.

Jak stále říkám:"Už na tento nástroj mám hotovo mnoho sól, jen se na něj musím naučit hrát!!!"

Je to zase odlišný žánr ( miluju swing), moc si to užívám.

Od roku 2014 je "na světě" druhé CD - live s Lev-H-Artama.

Od září roku 2015 jsem začal organisovat pravidelné hraní v Lomnici v restauraci na Babyloně.

Scházíme se s kamarády muzikanty vždy 1.čtvrtek v měsíci a musím říci, že máme stále mnoho příznivců.

Kdo má naši hudbu rád, tak si buď zahraje s námi a nebo si s námi jen zazpívá!!!

Doplněno 10.12.2015

 

V současné době jsme již ve fázi nahrávání 3.CD tentokrát v soukromém studiu v Zelenecké Lhotě.

Dale přetrvává aktivita v pravidelném hraní v restauraci Babylon v Lomnici.

I letos jsme pozvali pár kamarádů a dali dohromady již 8.ročník festiválku Košovský gurmán.

10.2.2018 bude oním datem.

Doplněno 25.1.2018